Anrik skola

Johannes skola byggdes 1890. Området kring Roslagstull kallades för ”Sibirien” och var stadens ödsliga och otillgängliga utkant. På 1800-talet låg små träkåkar och fruktträdgårdar utmed Frejgatan, ner mot Sveavägen och mitt emot Vanadislunden.

Vid sekelskiftet bodde det omkring 3 000 människor i detta område. Den lilla vanliga människan levde i obekväm trångboddhet och fattigdom. I början av 1900-talet var det aldrig tal om att få ett eget rum och ett bord att sitta vid för att göra sin läxa. Det fanns inget elektriskt ljus och man hade torrdass.

Barnkullarna var stora och arbetslösheten ett vanligt gissel. Det var vanligt att köra ved med häst och vagn, eller släde på vintern. Att sälja fotogen och bära ut den till bostäderna var ett mycket populärt arbete för en springpojke.

På eftermiddagarna efter skolans slut fick de äldre barnen ta hand om sina småsyskon. De brukade ta med sig saft och bullar och en liten vagn att dra de små i ut till Frescati-området. Ibland hade man med sig en filt och spelade teater för varandra. Is bröts i Brunnsviken och man körde ut is till mataffärer och värdshus.

Dåtidens skolmiljö

Det var endast barn till fattiga föräldrar som åt i skolans bespisning, samt de som hade lång skolväg och inte hann hem och äta. En del elever hade med sig smörgåsar och köpte en flaska mjölk av skolvaktmästaren. Man stod två och två i led, händerna utmed sidan och man skulle sitta still och vara tyst vid matbordet. Elever från årskurs 7 och 8 serverade maten. Matsalen låg på tredje våningen i det stora skolhuset (på vinden) och en veckas meny kunde se ut så här:

Måndag: Köttbullar och kräm
Tisdag: Mannagrynspudding och saftkräm
Onsdag: Fiskrätt
Torsdag: Ärtsoppa och pannkaka
Fredag: Rester t.ex. pytt i panna
Lördag: Soppa och ostsmörgås

I källaren fanns badet. Eleverna fick gå ner åtta i taget och de satt i de små karen och skrubbade varandras ryggar. Det var absolut förbjudet att stänka på varandra. Sedan blev det en simtur eller simlektion i bassängen fast vattnet var iskallt. Detta skedde två gånger per månad.

Det fanns många olika sorters straff. Det värsta som kunde hända var att bli nerkallad till överläraren. I tamburen (när man kommer in genom entrén) vid överlärarens expedition fanns en bänk, en hink med vatten och ett björkris som hängde på en spik. 3–8 rapp av riset slogs mot elevens bakdel, när eleven låg på bänken. Det var svårt för eleven att sitta på ett par dagar, men man gjorde aldrig om dumheten.

Det sägs att det fanns en lärarinna som satte en sorts häfta över munnen på eleven om denne hade uttalat sig ovårdat. Att stå i skamvrån var också ett vanligt straff.
Det fanns olika sorters slöjd på den här tiden. Sy-, trä-/papp- och metallslöjd. Sy skulle alla göra, men det var bara pojkarna som fick lära sig trä-/papp- och metallslöjd. Man gjorde många utflykter till Skansen och Hagaparken. De längsta utflykterna var till Uppsala eller Västerås och då åkte man tåg dit. Eleverna fick alltid skriva en reseskildring efteråt.

På sommarlovet var det många som for på ”kollo” till bland annat Barnens ö.
I pulpeten (bänken) hade man sina böcker och pennskrinet. I pennskrinet fanns en bläckpenna som doppades i bläck. Det var ett träskaft och ett stålstift som man satte på och sedan doppade i ett bläckhorn och torkade efter med ett läskpapper.

Traditioner och lekar

En viktig tradition på Johannes skola var Luciafirandet i trapphallen. Vid kungliga namns- och födelsedagar var ofta prästen och överläraren högtidstalare. Skolans kör sjöng och skolans blåsorkester spelade. Varje år firades Barnens dag och Svenska flaggans dag på Stadion vid Valhallavägen. Varje skola hade sitt program.

Under första världskriget var det vanligt att pojkarna fick träna på att marschera på gymnastiklektionerna.

På rasterna förr spelade man kula, hoppade hage eller hopprep, lekte "Bro bro breja" eller hittade på egna ringlekar. Att spela fotboll var förbjudet fram till 1930 då fotbollsplanen blev iordningställd. På vintern var planen spolad och man kunde åka skridskor där. Musik strömmade ut från en högtalare på kvällarna och stora lampor lyste upp banan. Det fanns också en värmestuga att byta om i och värma sig i.

Skoltröjor och jubileumsskrift

I början av 1970-talet kom Johannes skolas första skoltröjor. Årets färg var orange. Lokatten (statyn i trapphuset) var motivet.